[2023-09-20]

Simon Fredriksson är elsäkerhetssamordnare på E.ON Energidistribution och är med i programgruppen för Kunskapsnätverk Elsäkerhet. Programgruppen är med och tar fram våra seminarieprogram. 

 

Elsäkerhetsverket kom nyligen ut med sin årliga rapport: Elolyckor 2022. Där pekar man på att bakomliggande orsaker till att elolyckor sker är stress, tidsbrist och slarv. Hur ser du på den slutsatsen? 

Jag delar denna bild av branschen, detta är en direkt konsekvens av den personal- och kompetensbrist elkraftsbranschen befinner sig i. Kompetensöverföringen mellan generationerna i dag är inte alls så omfattande som förr, att tillåtas få tid för planering och utförande är en avgörande faktor samt att i lugn och ro kunna överföra kunskap från mer erfarna till nya medarbetare. Det är också vanligt förekommande att det finns brister i planeringen vilket medför att montörer i fält drabbas av merarbete och tidspress när arbetet inte går att utföra enligt den ursprungliga planeringen. 

 

Vilken fråga rörande elsäkerhet engagerar dig mest just nu? 

För tillfället har jag fokus på den viktigaste livförsäkringen man kan ha i denna bransch, spänningslöshetskontrollen. Många olyckor och tillbud hade kunnat förhindrats om man utfört sin spänningslöshetskontroll.

Fokus ligger även på att sprida kunskap i hur man vidtar korrekta säkerhetsåtgärder för att kunna arbeta säkert där det förekommer induktion och influens.

 

Utifrån din yrkesroll – hur ser du på kompetensfrågan i branschen? 

Jag har länge sett en pågående urvattning av kompetens i branschen och ökad tidspress. Utförarledet tillika beställarledet behöver öka kompetensen på samtliga nivåer. Jag är övertygad om att en del av lösningen är att aktivt arbeta med kompetensinventering och utveckla sina medarbetare via externa/interna utbildningar. Att skapa en företagskultur där det är okej att våga fråga när man känner sig osäker är en grundförutsättning för att utvecklas.

 

Vad tror du är orsaken till att vi har flest antal allvarliga elolyckor inom elnät i branschen? 

Jag tror att det beror på de höga kortslutningseffekterna som gör att ett avsteg från rutin får allvarligare konsekvenser. 

 

Om vi tittar framåt, vilka tror du är branschens största utmaningar framöver? 

Att locka nya medarbetare till elkraftsbranschen och kompetensöverföring. Branschen behöver göra mer reklam för sig i ett tidigt stadie på skolorna.

 

————————————————————————————————–

Kunskapsnätverk Elsäkerhet kommer under hösten att arrangera fyra seminarier med lite olika fokus. Nätverket är öppet för alla som arbetar med arbetsmiljö och elsäkerhet. 

Medlemskapet är gratis och som medlem blir du inbjuden till våra seminarier!  

Gå med i kunskapsnätverket!