[2023-09-06]

Reijo Eriksson är i grunden elektroingenjör och auktoriserad elinstallatör. Sedan 2018 är han anställd som elsäkerhetsspecialist på Ellevio. Reijo har arbetet med elsäkerhet i över 20 år och är med i programgruppen för Kunskapsnätverk Elsäkerhet.

 

Elsäkerhetsverket kom nyligen ut med sin årliga rapport: Elolyckor 2022. Där pekar man på att bakomliggande orsaker till att elolyckor sker är stress, tidsbrist och slarv. Hur ser du på den slutsatsen? 

– Till viss del kan jag hålla med om dessa bakomliggande orsaker men det finns även organisatoriska faktorer som orsaker. Det finns skriftliga instruktioner och personalen utbildas i ESA. Detta räcker inte utan arbetsgivaren måste säkerställa att rutinerna följs i verkligheten. Dessutom finns brister i kunskaper och bristande anläggningskännedom som bakomliggande orsaker.

 

Vilken fråga rörande elsäkerhet engagerar dig mest just nu? 

– Översättning av den europeiska standarden EN 50110-1 pågår och parallellt framtagande av handbok 446 Säkerhet vid arbete. Dessutom pågår ett strategiarbete inom Energiföretagen hur framtidens ESA ska se ut.

– Handboken om induktion och influens, kompletteras med kablar. Ett antal olycksfall har de senaste åren inträffat med uppladdade kablar och det behöver hanteras på ett säkert sätt.

 

Utifrån din yrkesroll – hur ser du på kompetensfrågan i branschen? 

– I flera branscher, förutom energibranschen, utbildas för få personer. På sikt blir konsekvensen kompetensbrist. Hur detta ska lösas återstår att se, ett sätt kan vara att jobba några år längre istället för att pensioneras.

 

Vad tror du är orsaken till att vi har flest antal allvarliga elolyckor inom elnät i branschen? 

– Inom elnätbranschen finns ett strikt ansvar eftersom man arbetar med farlig verksamhet. Därför måste det finnas tydliga regler och ställas högre krav på kompetens på de som arbetar inom elnätsbranschen. Tyvärr så är inte kompetensen om den elektriska faran tillräcklig för att arbeta på dessa anläggningar. Utbildningarna måste vara mer anpassade till arbetsuppgifterna som ska utföras.

 

Om vi tittar framåt, vilka tror du är branschens största utmaningar framöver? 

– Bristen på personal och kompetens. Det finns inte tillräckligt med personer i Sverige. Utmaningen blir att se till så att personalen som ska utföra arbetet även förstår de elektriska riskerna.

 

————————————————————————————————–

Kunskapsnätverk Elsäkerhet kommer under hösten att arrangera fyra seminarier med lite olika fokus. Nätverket är öppet för alla som arbetar med arbetsmiljö och elsäkerhet. 

Medlemskapet är gratis och som medlem blir du inbjuden till våra seminarier!  

Gå med i kunskapsnätverket!